TÉMAKÖRÖK

"A Szegény matróz kesereg"

Győry Szilveszter privátfilm - felvételei a Dunáról

A Szegény matróz kesereg című film egy szlovákiai magyar család 1960-as 1970-es évek-beli, privát felvételeinek dvd-re másolt gyűjteménye. A digitális változat 40 évvel a felvételek után, 2003 karácsonyára készült családi ajándékként egy közös vetítésre. A szerkesztő Győry Attila, a felvételek készítőjének fia, nem változtatta meg a képek eredeti sorrendjét, csupán korszerűbb formába öntötte és zenei aláfestéssel látta el őket. Az így készült dvd-n sem az egymást követő képek, sem a kép és a hangsáv nincs tudatosan összemontírozva. A borító gyakorlatilag az egyetlen valóban „szerkesztett” kép a filmben. A borítóra szerkeszett National Geographic idézet természetesen a családnak szánt vicc, mellyel az alkotó az autentikusság látszatát kelti. A címadás viszont nem egy amerikai újságot, hanem egy szovjet operettet idéz. Az idézett mű Iszaak Oszipovics Dunajevszkij, Sztálin díjas zeneszerző A szabad szél című darabjának Duli duli szegény matróz kesereg című betétdalára utal. Íme a refrén: „Szegény matróz kesereg, még a parton tekereg Azért iszunk leginkább borhoz egy kis pálinkát, hogy a százazföld is inogjon meg hamar. Duli-duli-duli-duli duli Szeretnénk már végre elindulni Hajhó!”

Főhősünk „a szegény matróz” a dvd készítőjének apja, Győry Szilveszter, aki hajógépészként dolgozott különböző dunai és Dunáról kifutó tengerjáró hajókon, és aki utazásait 8 mm-es kamerával dokumentálta. A felvételek másik részét otthon, családja körében, összejövetelek, ünnepek és más családi események alkalmával készítette. Győry Szilveszter, negyvenéves hajós-múlt után, 1992-ben vonult vissza a hajózástól és a rózsáknál kötött ki, és egy ideje le is horgonyzott a hobbijánál.

Győry Szilveszter amerre járt kamerájával rögzítette a körülötte lévő világot. Útiképek és családi képek blokkjai váltakoznak bemutatva a készítő életének két világát. A családot a meghitt, intim, kicsit talán túlzsúfolt közegében, amely a stabilitást jelenthette az életében; és az utazásét, amely az idegenség, a tágasság, az újdonság tere. A filmanyagot a felvételek jellege alapján három kategóriába soroltuk:

  • 1. KÉPEK A NAGYVILÁGBÓL: Biztos lábbal állva a szárazföldön és a turista tekintettel felvett pillanatok.
  • 2. KÉPEK A FEDÉLZETRŐL: A hajóút eseményei mozgó célkeresztben.
  • 3. KÉPEK OTTHON: A család lehorgonyzott kamerapontjai.

Irodalom, kiadványok

  • GYŐRY Szilveszter: Történelem szirmokban. Nálunk is tündökölnek Márk Gergely rózsái. Új Szó (2003.10.10) 56. évf. 233. sz. 7-7. p.
  • GYŐRY Szilveszter: Szív alakú vörös rózsa . Új Szó (2004.02.14) 57. évf. 37. sz. 3-3. p.
  • B. JÓZAN Mónika: Hajógépészből lett amatőr rózsanemesítő. Új Szó (2008.11.26) On-line

Adatbázisok, linkek


Győry Attila / Dunaszerdahely
Kádár Anna / Budapest