TÉMAKÖRÖK

A HABSBURG MONARCHIA ELSŐ KATONAI FELMÉRÉSI TÉRKÉPEI (1769—1785)

A mai Szlovákia feltérképezése a 16. század első harmadára tehető, a mappáció jelentőségét azonban csak a 18. században kezdték elismerni, amikor a katonai térképek fontos szerepet játszottak a közigazgatás működésében. A Habsburg Monarchia uralkodói nagy jelentőséget tulajdonítottak a terület felmérésének, ezért a katonai elöljáróság nagyméretű pontos térképeket használhatott. A kartográfia nagy eredményei voltak azok az 1 : 28.800 méretarányú német nyelvű térképek és topográfiai leírások (Militärische Beschreibungen) is, amelyek ma a Bécsi Állami Levéltárban találhatóak. Ez az egyedülálló térképsorozat szakmai körökön kívül azonban alig volt ismert, mert 1918-ig szigorú hadititokként kezelték őket. A térképekre való utalás nem szerepelhetett sem szakmai-, sem ismeretterjesztő irodalomjegyzékekben. A mai Szlovákia területén, amely egykor a Habsburg Birodalom része volt, kétszáz évvel ezelőtt fejezték be az első átfogó mappációt.

Irodalom, kiadványok

  • Az első katonai felmérés — Magyar Királyság / Die erste militärische Aufnahme 1763-1785: Königreich Ungarn [elektronikus kartográfiai dok.] / Arcanum Adatbázis Kft. - [1 : 28.800]. - Térkép. - Budapest: Arcanum Adatbázis Kft., 2006. - DVD-ROM
  • DEÁK, Antal András: A Duna magára ismerésének története. Esztergom: Vízügyi múzeum, Levéltár és Könyvgyűjtemény, 2009 április (kézirat: www.dunamuzeum.hu)

Adatbázisok, linkek


Klein Bohuš / Pozsony: SzNM — A Kárpáti Német Kultúra Múzeuma
Fil’o Rastislav / Pozsony: SzNM — A Kárpáti Német Kultúra Múzeuma